Suomalaisia kiinnostavat kysymykset siitä, keitä olemme, ja mistä olemme tulleet. Ajan saatossa luodut teoriat tarkentuvat jatkuvan tutkimuksen myötä. Myös käsitystä ”viheliäisen köyhien” fennien ”suomalaisuudesta” on tarkasteltava uudessa valossa.
Tacituksen Germaniassa (98 jaa.) mainitsemat fennit on jo kauan liitetty Suomeen johtuen Finland-nimestä. Yhdistämisen lähtökohdat juontavat jo 500-luvun (jaa.) tapahtumiin, mutta yhdistämisen perusteet olivat kyseenalaiset. Fin- ja Finland-nimitykset eivät tosiasiassa kerro Germanian fenneistä, jotka elivät Keski-Euroopassa.
Tulin tähän tulokseen perehdyttyäni Germaniaan ja sitä koskevaan kirjallisuuteen, jossa otetaan kantaa Tacituksen mainitsemiin kansoihin ja siihen, kuinka todenmukainen kertomus ylipäätään oli.
Germanian 800-luvulla tehty kopio löytyi Saksasta 1400-luvulla. Sitä jäljennettiin ja käännettiin ajan oloon eri kielille. Uskomus Finland-nimen ja sitä kautta Suomen liittymisestä Germanian fenneihin sementoitui kansainvälisesti.
Aihetta pohdittiin 1700-luvun Suomessa kansalliselta kannalta. Haluttiin löytää positiivisia lähestymistapoja sovittaa alkukantaiset fennit suomalaiseen ”muottiin”. Halveksittu alkukantaisuus esimerkiksi tulkittiin suomalaisten vahvuudeksi, erityiskyvyksi selviytyä ankarissa olosuhteissa.
Pian kävi kuitenkin ilmeiseksi, ettei suomalaisuus ollutkaan ”fennimäisen” primitiivistä. Kun fennien uskottiin kuitenkin liittyvän Suomeen, katsottiin heidän olleenkin saamelaisia, mutta ilman kritiikkiä ja analyysiä siitä, missä fennit eri dokumenttien perusteella tosiasiassa olivat asuneet. Tämä tieto jäi taka-alalle ja korvautui tulkinnalla suomalaisista ja edelleen saamelaisista fenneinä.
Syntynyt historiavinouma on juurtunut syvälle tutkijoiden ja kansan ajatteluun, eikä sen ”totuutta” haluttaisi kyseenalaistaa. Ilmeinen näennäistieto voidaan kuitenkin tunnistaa, koska tulkinnassa jää keskeisiä yksityiskohtia huomiotta, ja sen tukena käytetään apuoletuksia.
Uusimman tutkimuksen perusteella Suomen asujaimiston asemaa suhteessa Germanian tekstiin voidaan tarkentaa. Lisäksi on pääteltävissä, että fennit eivät kuuluneet Suomeen. He asuivat mitä todennäköisimmin laajalla suoalueella itäisessä Keski-Euroopassa eivätkä muillakaan perusteilla voineet liittyä Suomeen.
Oli aikanaan virhe kohdistaa mielikuva fenneistä sokeasti suomalaisiin ja saamelaisiin, joilla se näyttää olevan edelleen voimassa. Suomalaisilla se on piilevänä, kollektiivisessa muistissa. Virheen tiedostaminen ja oikaisu olisivat viimein paikallaan.